Find me in Kakuma, interactieve webdocumentaire

  • 18/12/2017
  • W Filmwijs
  • W Participatie

De webdocumentaire Find me in Kakuma verbeeldt het verhaal van zes jonge vluchtelingen op zoek naar hun ouders. Op een creatieve, actieve manier zie je hoe het leven van niet-begeleide jongeren eraan toegaat, zonder hen tot een slachtofferrol te veroordelen, en hoe zij een app uitdenken om hun zoektocht te vergemakkelijken.

Het kamp in Kakuma, opgericht door de VN en gelegen in het grensgebied tussen Zuid-Soedan, Kenia en Ethiopië, is de snelst groeiende stad in de regio. Er wonen intussen ongeveer 200.000 mensen en dagelijks komen er nog ongeveer 300 nieuwe bewoners toe. Ze zijn op de vlucht voor honger en oorlog. Daardoor wordt het kamp te klein. Het traditionele beeld van ‘een vluchtelingenkamp vol witte tenten’ is hier totaal achterhaald. Kakuma is een echte stad geworden met winkels, scholen, gebedshuizen, enz.

Filmmaker Lieven Corthouts streek jaren geleden neer in het kamp en besloot er te blijven. Meer dan vier jaar lang legde hij het leven in Kakuma vast op film, en volgde het traject van enkele kampgenoten in de documentaire The invisible city. Rond die film werd een breed crossmediaal parcours uitgestippeld. Daar maakt ook de webdocumentaire Find me in Kakuma deel van uit, en de website die je een inkijk geeft in het leven in een vluchtelingenkamp en in de geopolitieke achtergrond van de hoofdfiguren.


Kakuma is een van de grootste vluchtelingenkampen in de Hoorn van Afrika. Veel kinderen in het kamp wonen er zonder hun ouders. In de chaos van de oorlog raakten ze tijdens hun vlucht gescheiden en vinden elkaar nu moeilijk terug. Telefoonnummers zijn het enige dat hen met elkaar verbindt. Maar in conflictsituaties gaan telefoonnummers makkelijk verloren en de kinderen geraakten alle contact met hun familie kwijt. Dot, Nyakong, Souade, Claude, Mitu, Amina en duizenden anderen zijn op zoek naar hun ouders. Maar hoe kan je hen terugvinden? En hoe vul je je dagen terwijl je op hen wacht?


Onder impuls van Lieven Corthouts werd een mobiele app ontwikkeld die de zoektocht van de kinderen kan versnellen. Alle kinderen die zich registreerden via de app krijgen een avatar in de webdocumentaire. Door de combinatie van storytelling en real-time datavisualisatie, wil Find me in Kakuma de onzichtbare realiteit van deze kinderen zichtbaar maken. En deze realiteit veranderen.

Vinden de kinderen hun familie terug? Zoek hen in het kamp en volg hun verhaal via www.findmeinkakuma.com.

Extra info:

- Lees een interview met Lieven Corthouts op Charliemag.com, waarin hij meer uitleg geeft over zijn documentaire en het project dat eruit voortvloeide.

- Wil je meer weten over de film? Neem dan een kijkje op theinvisiblecitykakuma.com.


Geïnteresseerd in documentaire?

Boek onze documentaireworkshop Studio docu plus voor jouw klas. Professionele begeleiders gidsen je leerlingen doorheen de productiefases van een documentaire.