Dig It Up 2018

  • 08/03/2018
  • W Beleid
  • W Filmwijs

Dig It Up spoort cultuurwerkers aan om digitale kunst- en cultuurbeleving een plaats te geven in hun werking. Dat gebeurt tijdens een inspirerende tweedaagse, waarin pioniers uit het veld de deelnemers gidsen doorheen een waaier aan mogelijkheden. JEF schaart zich voluit mee achter dit initiatief. Iris Verhoeven: “Dit is alweer de 3de keer dat we mee Dig It Up organiseren omdat we ervan overtuigd zijn dat filmbeleving en -creatie onlosmakelijk verbonden is met allerlei nieuwe digitale toepassingen en we het ongelooflijk fijn vinden om keer op keer te worden verrast in de sessies die worden aangeboden.

Co-organisator Cultuurconnect vatte na afloop het evenement samen in enkele adviezen en aansporingen:

1. Experimenteer!

De tip die herhaaldelijk terugkwam is ‘doen’! Experimenteer met podcasts, VR, smartphonevideo, animatie, cultuurbeleidspistes, cultuureducatie, games, mixed reality, jongeren en technologie,... Want zoals Maike van Cultuurconnect aanhaalde: "de shit van gisteren is jouw mest voor morgen".  Door ermee aan de slag te gaan, verbeter je jouw digitale skills en kom je toffe publieksbelevingen op het spoor. Op lange termijn ben je beter voorbereid op de integratie van technologie, kunst- en cultuurbeleving in de werking van jouw organisatie.


2. Pak de dingen transdisciplinair aan

Angelo Vermeulen (ruimteonderzoeker en kunstenaar) pleit vurig voor een transdisciplinaire aanpak om uitdagingen aan te pakken. Hij ziet cultuurhuizen als dé plekken waar een gemeenschap concreet aan de slag kan met kunst en onderzoek. Concreet? Heb je een nieuw project binnen je cultuurhuis, zorg er dan steeds voor dat je mensen met verschillende expertises en achtergronden mee aan tafel neemt en betrek jouw publiek.

Technologie is maar een middel tot een doel. Angelo hamert er dan ook op dat we jongeren leren hoe technologie in elkaar zit.

3. Faciliteer gemeenschapsinitiatieven

Hoe kunnen we lokaal opboksen tegen internationale technologiegiganten en vrijetijdsbestedingen? Een overheid die meer inzet op gemeenschapsgerichte burgerinitiatieven kan ervoor zorgen dat mensen terug tijd met elkaar gaan doorbrengen en dat de geldstromen ook binnen de lokale gemeenschappen blijven. Daarom moet het cultuurbeleid gemeenschappen aanmoedigen en de rol van facilitator opnemen, zodat burgers makkelijk zelf culturele initiatieven uit de grond kunnen stampen.


Dat Dig It Up medewerkers van cultuur- en gemeenschapscentra, cultuur- en kunsteducatieve organisaties, kunstenhuizen, lokale besturen en bibliotheken kan inspireren, staat buiten kijf. Zoals blijkt uit de aftermovie.


Ook JEF weet nu weer waarom we met zoveel plezier mee surfen op de digitale golf, die elk jaar weer door Dig It Up wordt aangewakkerd. Waarvoor dank!