De Filmclub: samen films kijken na schooltijd

  • 10/04/2018
  • W Filmwijs
  • W Vertoners

De Filmclub: samen goeie films kijken na schooltijd

Van jeugdfilm een evidentie maken … Is dat niet het streefdoel dat JEF stelde bij z’n lancering? Goeie films op een natuurlijke manier een plaats geven in het dagelijkse leven  van kinderen en jongeren. Dat kan, vanaf september 2018, dankzij De Filmclub.

In De Filmclub bieden scholen hun leerlingen één keer per week, buiten de lesuren, een film aan. De keuze wordt zo breed mogelijk gehouden: van recente speel- en animatiefilms tot tijdloze klassiekers en documentaires. Voor kleuters, kinderen (vijfde en zesde leerjaar) en tieners (vijfde en zesde middelbaar). 


De Filmclub is een ontmoetingsplek, een community, waar jongeren praten over films die ze samen bekijken. Film is een venster op de wereld, maar niet iedereen die door hetzelfde venster kijkt, ziet ook dezelfde dingen. Praten over die gedeelde ervaring verruimt het bewustzijn en nodigt uit tot reflectie en discussie. Zo bouw je aan een generatie filmfans met een oog en een neus voor kwaliteit, maar ook aan een generatie jongeren die hun passie delen, hun mening verwoorden en luisteren naar de argumenten van anderen. In de UK, waar de Into Film Clubs  een succesformule zijn (meer dan 11.000 clubs), blijkt dat de collectieve beleving van kwalitatieve filmcultuur een grote impact heeft op de zelfontplooiing. Tegelijk wil De Filmclub een wegwijzer zijn voor jonge mensen naar de bioscopen en het evenementiële karakter van een filmvertoning in de cinema promoten.

Grootschalig - de term is wel op z’n plaats voor een project dat alle Vlaamse scholieren aanspreekt en ondersteund wordt door de Vlaamse Gemeenschap, die bij monde van Minister Sven Gatz verklaart dat “investeren in filmwijsheid van groot belang is om kinderen en jongeren al van jonge leeftijd maar ook in hun adolescentie kwaliteitsvolle films te leren herkennen en appreciëren. Film maakt immers een onmisbaar en waardevol onderdeel uit van onze cultuur.” Zo’n project is enkel mogelijk dankzij de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), dat stuurt en coördineert, terwijl JEF de invulling, de uitvoering en het element filmwijsheid op zich neemt. Festivals, distributeurs en belangenorganisaties worden uitgenodigd om mee te stappen in het verhaal. Zin om je karretje aan het project te haken? 


De Filmclub wil, na schooltijd, inzetten op puur en onversneden kijkplezier en jongeren uitnodigen om een duik te nemen in de meest diverse en uitdagende filmcultuur. Daarvoor zijn we afhankelijk van mensen die op plaatselijk niveau hun passie willen overbrengen. Een filmclub kan enkel functioneren door de bezieling van begeleiders en vrijwilligers: leerkrachten, jeugdwerkers, (groot)ouders of oud-leerlingen die door film gebeten zijn en die hartstocht willen delen met een nieuwe generatie. Zij worden door JEF gecoacht en krijgen tips en tools aangereikt, alsook een kwalitatief programma - zorgvuldig samengesteld per leeftijd - waar ze zelf inspraak in krijgen.

Wil je meer info of heb je zin om mee in dit project te stappen? Contacteer ons via De Filmclub-website.