Actuele films op kortfilmkanaal

  • 20/12/2017
  • W Filmwijs
  • W Productie

Een rij cartoonisten verschijnt voor een macaber tribunaal waarin enkele controversiële historische figuren zetelen. Telkens wanneer één van de juryleden zich door een cartoon beledigd voelt, wordt de maker onherroepelijk geëxecuteerd. De korte animatiefilm No offense schetst een pijnlijk realistische tendens.

No offense is een nieuwe film op het kortfilmkanaal van JEF in de klas. Op dat online videokanaal vind je sterke kortfilms, geschikt voor het onderwijs. De laagdrempelige selectie bundelt films voor alle leeftijdscategorieën. Leerkrachten kunnen hun film naar keuze gewoon downloaden en rechtstreeks projecteren in de klas. Bij elke kortfilm vinden ze een educatieve lesfiche waarmee ze meteen aan de slag kunnen voor een klassikale bespreking.

De kortfilms spelen in op actuele en relevante thema's en sluiten naadloos aan op de leerdoelen en VOETen. De satirische animatiefilm No offense is daarvan een mooi voorbeeld. Op ludieke wijze werpt bedenker en maker Kris Borghs een licht op het belang van vrije meningsuiting, persvrijheid en de rol van de cartoonist.


Niet zonder gevaar

Aanleiding voor het maken van No offense was een krantenartikel uit 2011 over de Syrische cartoonist Ali Farzat die werd opgepakt door aanhangers van Assad vanwege een politieke spotprent. Hij werd met gebroken handen langs de weg achtergelaten. En dat was lang niet het enige bericht dat in het nieuws passeerde; een Russische artiest moest zijn land ontvluchten omdat hij Putin in lingerie afgebeeld had, een Franse cartoonist werd berecht omdat hij de paus had beledigd, Noord-Korea hanteerde oorlogstaal omwille van een persiflage op Kim Jong-un, terroristen stormden binnen op de redactie van Charlie Hebdo, Erdogan stapte naar de rechter als reactie op een Duits gedicht… Als antwoord besloot Kris Borghs, al op jonge leeftijd een fanatiek lezer én tekenaar van strips, deze film te maken.

“Ik zie No offense als een waarschuwing voor de donkere toekomst die we tegemoet gaan indien we elke vorm van belediging met geweld zouden beantwoorden.”
(Kris Borghs - Bron: cinevox.be)

No offense herinnert al vanaf het eerste beeld aan lugubere naziconcentratiekampen tijdens de Tweede Wereldoorlog waar veroordeelden massaal worden aangevoerd en in uniformen gestopt. De vlaggen steken af in het maanlicht en prikkeldraad ligt dreigend op de muren. Op de poster verwijst een gebroken potlood naar een hakenkruis. Een ideaal startpunt voor een gesprek met de leerlingen over de betekenis en boodschap van deze kortfilm.


Vrije meningsuiting

De film opent met een quote van Kurt Westergaard, de Deense cartoonist die in 2006 bekend raakte door een controversiële cartoon waarin hij Mohammed afbeeldde met een bom als tulband: “There is always a risk that your work is taken seriously.” Grijp de quote aan om met je leerlingen in gesprek te gaan over de rol van een spotprent.

Leerlingen kunnen op het internet een cartoon zoeken over een actuele politieke situatie. Bespreek de gevonden cartoons en verzamel reacties: wat vinden de leerlingen van de cartoons? Vinden ze die wansmakelijk, grappig…? Waarom? Is er een grens aan vrije meningsuiting? En zo ja, waar ligt die dan?

Leganimatie

Borghs koos voor een uitwerking in leganimatie, een techniek waarbij uitgesneden modellen van papier, karton of ander materiaal tegen een achtergrond worden gerangschikt onder een camera. Van elke rangschikking maakt men een foto/beeld. Wanneer de beelden na elkaar worden afgespeeld, krijg je de illusie van beweging en animatie.  


Laat de leerlingen zelf experimenteren met de techniek van leganimatie. Hiervoor kan je de gratis app ‘Stop Motion Studio’ installeren op een smartphone of tablet.

Op zoek naar meer informatie over No offense? Raadpleeg dan de lesfiche. Je vindt de kortfilm hier.

Meer kortfilms op ons kortfilmkanaal.